Det er velkjent at godt isolerte hus bruker mindre energi enn hus som er dårlig isolerte, og det er det veldig mange som har fått kjenne på lommeboka høsten og vinteren 2021/2022. Det er imidlertid også andre fordeler å hente ved dersom du eksempelvis etterisolerer innervegger og etasjeskillere.
For det første vil det kunne gi en positiv effekt på lyd. Med isolerte innervegger og etasjeskillene vil lydbølgene brytes, og du vil trolig oppleve at mindre lyd vandrer gjennom gulv og vegg. Det er ikke dermed sagt at vanlig isolasjon løser alle utfordringer med lyd. For å få bukt med trinnlyd fra etasjen over eller romlyd fra etasjen under er det ofte nødvendig å bruke trinnlydplater og lydbøyler.
For det andre vil isolerte innervegger gjør det enklere å regulere temperaturen mellom ulike rom. De fleste vil typisk ha lavere temperatur på soverommet enn i stua, men dersom rommene ligger ved siden av hverandre og det ikke er isolert er ikke dette så lett.
Kan dempe brannspredning
Isolerte innervegger og etasjeskillere vil også kunne ha en positiv effekt når det gjelder brannsikring. Isolasjon vil selvsagt ikke hindre en brann i å oppstå, og det viktigste tiltaket for å unngå brann er alltid å være forsiktig og utvise god dømmekraft i omgang med åpne flammer og elektriske apparater. I tillegg er det selvsagt viktig å montere røykvarslere som sørger for tidlig varsling dersom ulykken skulle være ute.
Isolasjonen er først og fremst viktig når det gjelder å hindre en brann i å spre seg. Steinull har for eksempel et smeltepunkt på 1000 grader, og dette er temperaturer vi sjelden ser i vanlige boligbranner. Dermed kan isolasjonen forhindre eller bremse gjennombrenningen i boligen. Som du sikkert vet fra før av, er tidsfaktoren den aller viktigste dersom en brann bryter ut. Isolerte innervegger og etasjeskiller som bremser gjennombrenning, kan med andre ord spille en reell rolle i å redde liv og verdier.
Vær nøyaktig
Hvis du vil at isolasjonen skal gi en effekt på brannsikring, må den monteres på riktig måte. Målet er at isolasjonsplatene skal fylle tomrommene i veggen helt ut, slik at det ikke dannes luftlommer der røyk kan slippe gjennom. Ved at røyk og luft slippes gjennom, vil risikoen for gjennombrenning øke. Det er med andre ord viktig at du gjør isoleringsjobben på en nøyaktig måte, noe som også er viktig for å få maksimal effekt med tanke varme- og lydisolering.
Derfor skal du ikke bare dytte isolasjonen inn i hulrommene i veggen. I stedet bør du trykke den ene siden av platen inn mot den ene stenderen, før du trykker inn den andre siden slik at den går klar av den andre stenderen. Når du slipper isolasjonsplaten, vil den returnere til sin opprinnelige form og fylle tomrommet godt. For at isolasjonen skal fylle godt bør du dessuten skjære med litt overmål når du tilpasser isolasjonsplater. Vi anbefaler at du legger til én centimeter på målene du har tatt.
